Věděli jste, že tyto potraviny do ledničky nepatří?

Moderní technologie nám dennodenně usnadňují život. Jenže nástupem nových technologií přicházejí i „zaručené zprávy“ jak je používat, nebo nepoužívat. Nejinak je to i u ledničky. Víte, co do ní určitě nedávat? Dnešní článek vám to ukáže.

V obchodě nakoupíte na týden dopředu, přinesete tašky domů a co uděláte? Narvete vše do ledničky, jen aby to bylo již uklizeno, byl klid a vy mohli vzít pohovku s rozběhem a v letu ještě zapnout televizi. 🙂 V tu chvíli máte splněno, neumřete hlady, jenže za týden vytahujete zkažené potraviny z lednice a hrajete si na Michaela Jordana. Stop. V dost případech to nemusíte dělat.

Jedna z rad říká, že do ledničky patří všechny čerstvé potraviny a zelenina. Omyl. Některé potraviny, zelenina se vložením znehodnotí.

Dost lidí ví, že do ledničky nepatří například takové banány, ale již daleko méně lidí ví, že tam nepatří ani rajčata. Proč? Jednoduše proto, že v chladu ztrácejí chuť i vůni. Teda pokud v zimě nějakou mají 🙂 Chladný vzduch zastavuje proces dozrávání a navíc ničí buněčné membrány, takže rajče se stává moučnatým. Stejně tak nedávejte do ledničky citróny, limety, pomeranče, mandarinky, grepy – zbytečně se vysušují a ztrácejí chuť. Zralému avokádu ale pár dní v lednici neublíží, pokud však není úplně zralé, opětně pryč z lednice.

Stále více lidí kupuje čerstvou bazalku, či jiné bylinky. Naštěstí se již kupují více méně bylinky v květináči. Ty vás nenapadne strčit do lednice. Pokud ale přesto koupíte již zmíněnou bazalku v kelímku, dóze, svazečku, dejte ji zase spíše do spíže. V lednici bazalka, ale i jiné bylinky natahuje pachy všeho kolem a ztrácí svou vůni. Aby bylinky před konzumací nezvadly, ponořte konce do sklenice s vodou.

Nedávno jsem zaslechl, že někdo dává do lednice i olivový olej. Prý je drahý a tak je to lepší šoupnout do lednice, aby se nezkazil. Chyba. Při nízké teplotě olej postupně kondenzuje a houstne, což jej degraduje. Raději jej dejte do tmy spíže někde na podlahu.

Dipy, grilovací omáčky, které nejsou na bázi majonézy, jogurtu, nebo smetany, nakládaná zelenina, kečupy, to vše můžete s klidným srdcem z lednice vytáhnout. U dipů, omáček, pokud do nich nestrkáte olíznuté, špinavé nádobí, se nemá co zkazit. Nakládaná zelenina je zase konzervována octem.

Co určitě do ledničky patří, jsou vajíčka. V každé lednici je na ně polička s prolisy. Ale ruku na srdce, v rámci úspory času přinesete vajíčka v papírové přepravce a celé tak jak to je šoupnete do lednice. Nedělejte to. Karton je vyráběn z odpadu, nedá se již dále použít. Víte, že kartonový obal z vajíček již nepatří do tříděného papírového odpadu? Jako odpad může obsahovat plno nezdravých mikroorganismů, které se mohou rychle rozšířit a kontaminovat ostatní potraviny. Proto vždy využívejte přihrádek k tomu určených.

Tip: Aby se vajíčka v lednici nekazila a byla vždy co možná nejčerstvější, pokládejte je špičkou dolů. Na opačném konci jsou póry, kterými vajíčko „dýchá“.

Do ledničky nepatří ani cibule, česnek, dejte je raději do košíku (nenechávejte ji v igelitu) do spíže. V ledničce rychleji plesniví, ztrácejí svou charakteristickou vůni a chuť. Dejte pozor i na mrkev. Ta sice problém nemá, ale problém mají okolí zelenina, která vedle ní hořkne.

Další potravinou, která do lednice nepatří, jsou brambory. Babičky je sice dávaly do sklepa do chladu, jenže ve sklepě je oproti lednici daleko vyšší teplota. V lednici škrob, který je v bramborách obsažený, mění na sacharidy, což určitě není dobře.

Dost lidí si myslí, že správně uskladněná káva je v lednici. Omyl, není. Znehodnocuje se ještě více. Asi nemá cenu rozebírat mletou kávu, která ztrácí aroma již po 15 minutách po namletí nebo otevření vakuového sáčku. Takové kávě již asi lednička neublíží. Ale mluvím o zrnech. Řada z nás má doma již automat, poloautomat na kávu, či případně si kávu mele sólo, aby byla co možná nejčerstvější a nejvoňavější. Zrna tak musíte nějak uchovávat. Vložte je raději do neprůhledné dózy, třeba do spíže. Pokud byste totiž kávu dali do lednice, bude natahovat krom pachů i vlhkost. Vytažením se vlhkost vysráží. Káva musí být v suchu.

Co tedy do lednice nedávat:

  • banány,
  • citróny, limety,
  • pomeranče,
  • mandarinky,
  • grepy,
  • bylinky,
  • rajčata,
  • olivový olej,
  • dipy,
  • grilovací omáčky,
  • kečup,
  • nakládaná zelenina,
  • cibule,
  • česnek,
  • mrkev,
  • brambory,
  • káva.

Pomohl vám seznam? Zapomněl jsem na něco? Podělte se s vašimi zkušenostmi.

Autor: Radek
V tuto chvíli samostatný muž starající se o dva kluky a psa. Jinak také programátor vyvíjející web stránky pro město Ostravu a jeho obvody. Mezi mé projekty z poslední doby patří mimo jiné ostrava.cz, cistaova.cz, zdravaova.cz a mnohé další. Ve volných chvílích plavu, jezdím na kole, chodím na wellness, rád vařím