Nevyhazujte staré pečivo.

Pokud žijete sami v domácnosti, spotřebu pečiva většinou odhadnete. I když i tak se někdy staně, že něco zůstane, zvlášť když máte do obchodu dále. Pokud však máte děti ve střídavé péči jako já (děti občas příjdou nečekaně a „tati máme hlad“, ne že by to nebylo i opačně), je velký problém pečivo odhadnout a tak většinou máte něco navíc, a staré pečivo se hromadí. Dnes si ukážeme jednoduchý trik, jak ztvrdlé staré pečivo znovu nastartovat do poživatelné formy.

Samozřejmě ne vždy za to mohou děti, zkrátka staré pečivo se doma hromadí a existuje několik možností co s tím. Suché rohlíky velice snadno přeměníte na strouhanku, nebo jej využijete ke spotřebě domácími zvířaty – např. naše Ajša se po rohlíku může utlouct. Chleba pokud není úplně tvrdý využijete na perfektní topinku.

Pokud však máte do obchodu daleko a hlad je takový, že docházková nebo dojezdová vzdálenost by byla za hranicí smrti, na strouhanku nebo domácí zvířata se vykašlete.

Potřebujete jen alobal, vodu a troubu. Pečivo namočte do studené vody – opláchněte. Pak stačí zabalit do alobalu, rozehřát troubu na cca 150°C a pečivo nechte v troubě rozehřát cca 10-15 minut – záleží na množství. Po této kůře pečivo rozbalte a nechte ještě 5 minut v troubě dojít.

Samozřejmě existují i rychlejší postupy, např. mikrovlná trouba. Ale ne všichni ji vlastní a navíc pečivo je během chvilky opětně jak beton. Navíc většinou jej i připálíte.

Vyzkoušejte tuto metodu.

Pokud staré pečivo nemáte a máte opravdu hlad, zkuste recept na piadinu.

Autor: Radomír Panna
V tuto chvíli samostatný muž starající se o dva kluky a psa. Jinak také programátor vyvíjející web stránky pro město Ostravu a jeho obvody. Mezi mé projekty z poslední doby patří mimo jiné ostrava.cz, cistaova.cz, zdravaova.cz a mnohé další. Ve volných chvílích plavu, jezdím na kole, chodím na wellness, rád vařím