Špagety s tuňákem

Snad každý chlap zvládne uvařit špagety s kečupem. Když je hlad a v ledničce je tak prázdno, že by chcípla i plíseň, pak proč ne. Věřte, že ale existují jídla stejně jednoduchá, ale daleko chutnější. Jedním z nich jsou špagety s tuňákem.

Když říkám skoro každý chlap, pak jsou jedinci, co v životě u plotny nestáli. Ale nevadí. Žádný učený z nebe nespadl. Recept je podrobně popsán

TIP: vaření není žádná věda. Zkuste to, maximálně to za stálého míchání vylijete do … kanálu. Nic horšího se nestane

Potřebujeme

  • hrnec na špagety nebo větší kastról s poklicí
  • rendlík
  • struhadlo
  • vařečku
  • nůž
  • prkénko
  • otvírák na konzervy

Suroviny

  • špagety
  • půl větší cibule nebo jednu malou
  • 3 stroužky česneku
  • konzervu tuňáka v oleji – klidně konzervu tzv. tuňáka na sendvič (drť)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • smetanu na vaření (12%)
  • parmazán nebo jakýkoli sýr podobného typu (Gran Moravia)

Postup

V obchodě nekupujte špagety podle ceny ale podle barvy a struktury. Všeobecně u špaget a surovin k nim velice dobře poznáte, že ne všechno levné je levné. To je totiž tak. Pokud koupíte ty nejlevnější špagety z bůhví čeho, sníte jich obrovské množství, abyste se zasytili a pak se od stolu odvalíte a hodně dlouho trávíte. U kvalitních jich nespotřebujete tolik. Naprosto stejné je to u sýra. Pokud na špagety navalíte nejlevnější eidam, bude ho velké množství, abyste vůbec něco cítili. U dražšího sýra, třeba onen Gran Moravia, použijete třetinové, možná čtvrtinové množství, jídlo bude daleko líp chutnat a pocit sytosti bude dosažen daleko dříve. Od stolu se pak neodvalíte jako kulička a pokud pak máte v plánu pracovat, tak to půjde lépe. Ale zpět k nákupu špaget.

TIP: v obchodě vybírejte špagety tmavších odstínů žluté a výraznou strukturou. Vyhněte se těm naprosto hladkým a bílým. 

Jídlo je velice rychle uvařeno, takže pročtěte návod a dodržte postup „výroby“. Postavte vodu na špagety (pro srandisty – vodu do kastrolu a ten na sporák). Vody dejte dostatek – většinou plný hrnec. Nesolte. Jen ji přikryjte poklicí a nechte vařit. Pokud byste vodu osolili hned na začátku, asi byste pak museli řešit zhnědlý kastról a to fakt nechcete.

Mezitím si nakrájejte najemno cibuli. Česnek oloupejte a nakrájejte jej na plátky. Tuňáka zceďte – olej nechte odkapat do rendlíku, tuňáka ponechte prozatím v konzervě.  Pokud voda na špagety ještě nevaří, máme chvilku čas. Pokud vaří, osolte ji lžičkou soli a přidejte lžíci oleje. Pak vložte špagety. Vařte je přesně jak je uvedeno na obale. Špagety nechceme rozvařené (i když u těch kvalitních se vám to tak lehce nepodaří)

V rendlíku na manším ohni začněte zahřívat olej z tuňáka. Pokud je jej málo, klidně přidejte lžíci oleje. Přidejte česnek, zamíchejte a přidejte cibuli. Chvíli obojí prohřejte. Ale jen chvíli k změknutí. Přidejte tuňáka. Promíchejte a 2-3 minuty prohřívejte. Nakonec přidáte kelímek smetany. Za stálého míchání chvíli vaříte. Smetana se zatáhne, celé to zhoustne. Hotovo – omáčka je nachystaná.

Zbývá zcedit špagety a nastrouhat sýr. Špagety zceďte, nezalívejte studenou vodou, jen je vyklopte do cedníku. Zakápněte kvalitním olivovým olejem a promíchejte.

Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Pokud jste si nedali říct se sýrem a použijete eidam, můžete klidně i na hrubém, je to zcela jedno.

Nyní už jen špagety na hluboký talíř, na to omáčku, na to posypat sýrem a šup do žaludku. Určitě budou chutnat líp než špagety s kečupem. Vyzkoušejte a pochubte se v komentářích.

Autor: Radomír Panna
V tuto chvíli samostatný muž starající se o dva kluky a psa. Jinak také programátor vyvíjející web stránky pro město Ostravu a jeho obvody. Mezi mé projekty z poslední doby patří mimo jiné ostrava.cz, cistaova.cz, zdravaova.cz a mnohé další. Ve volných chvílích plavu, jezdím na kole, chodím na wellness, rád vařím