Salát Coleslaw

Druhým velmi lehkým salátem je salát Coleslaw [čti Kósló]. Existují různé varianty, někdo přidává křen, někdo ocet, jiný limetu, další pak citrón. My si dnes ukážeme verzi, která vám bude chutnat víc jak v KFC. Proč zmiňuji KFC? Je to jednoduché. Vyzkoušel jsem spoustu variant a vždycky mi nejvíc chutnal ten v KFC. Narovinu říkám, že recept není můj. Našel jsem ho na internetu, když jsem zkoušel a zkoušel a už mě to nebavilo. 🙂

První salát jsem zkoušel podle receptu, který byl v pořadu Hospoda u druhé šance. Autoři do něj dávali křen (recept zde). Křen je super, ale nikdy neodhadnete jeho sílu a tím i dochucení celého salátu. Buď jej dáte málo a chuť je o ničem, nebo naopak moc a pak při konzumaci s každým soustem pořádně protáhnete trubky. V receptech mám rád přesnost, proto jsem uvítal recept s octem, který lze bez problémů odměřit.

Potřeby

  • mísa
  • lžíce
  • hrubé struhadlo
  • kuchyňský nůž
  • škrabka

Suroviny

  • malá hlávka bílého zelí nebo půl střední
  • 2 mrkve
  • malá cibule nebo půl větší
  • lžíce limety
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • sůl, pepř
  • majonéza
  • zakysaná smetana

Postup

Když to zjednoduším, tak vše nakrouhat, nastrouhat, smíchat, zamíchat a hotovo 🙂 Tak jednoduché to nebude 🙂 Teda recept a postup jednoduchý bude, jen jako začátečníci se chcete něco naučit a trošku tomu rozumnět. Proto to vezmu trošku obšírněji.

Začnu zelím. Hledal jsem nějaké video, kde by bylo vidět, jak správně zelí krouhat, abych nemusel složitě vysvětlovat. Našel jsem pouze jak používat kuchyňských nůž, který je v předchozím příspěvku a pak tohle, které vidíte teď. Video jsem neviděl celé se zvukem, nevím, co tam slečna mluví, sem jej dávám jen jako názorný příklad, co fakt nikdy nedělejte. Pidi nožík na krouhání, krájení fakt ne.

Zelí nejprve zbavte prvních oschlých listů, omyjte, pak rozkrojte na čtvrtiny, zbavte košťálu (tvrdý střed). Následně ty čtvrtiny překrojte podélně na cca 1,5cm až 2cm pásky – názorně to ukazuje obrázek. Takto připravené můžete začít krájet tak, jak jsme si ukázali v minulém receptu. Snažte se krouhat na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že zelí bude všude. Nic si z toho nedělejte.

Mrkev škrabkou oškrabte a následně na hrubém struhadle nastrouhejte. Vše přendejte do mísy. Ruce do štandlíku, teď. Zelí je potřeba pořádně prohníst. Rukama promačkejte. Měla by se narušit struktura a zelí tak rychleji pustí šťávu.

Zbývá dochutit. Na dané množství použijte 2 lžíce cukru, 2 lžíce bílého vinného octa a lžíci vymačkané limety. Limetu nemusíte ani nijak odměřovat, zkrátka vymačkejte půlku do salátu. Limetu můžete nahradit citrónem. Limeta je však jemnější.

TIP: Lžíce = zarovnaná polévková lžíce, pokud není uvedeno jinak

Přidejte špetku až dvě soli, pepře dle chuti. Na poprvé to odhadnete těžko, takže opatrně. Nyní dobře zamíchat. Ideálně lžící odspoda. Salát v tuto chvíli není nic moc. Je potřeba, aby se uležel, chutě náležitě spojily. Nechte v lednici minimálně 1-2 hodiny. Ideálně přes noc, ale kdo to má vydržet.

Všimněte si, že jsem prozatím nepoužil majonézu a smetanu. Bez majonézy a smetany získáte klasický zelný salát (přidejte jen trochu extra virgin olivového oleje), s pak Coleslaw. Nikdy nedávám majonézu a smetanu do celého objemu, ale vždy až do misky, na talíř a pak míchám. Smetanu i majonézu přidejte jen decentně.

Zkuste, co vám nejvíc vyhovuje. Jinak pamatujte, čím dýl je salát odležen (do určitého času samozřejmě), tím je lepší.

Autor: Radek
V tuto chvíli samostatný muž starající se o dva kluky a psa. Jinak také programátor vyvíjející web stránky pro město Ostravu a jeho obvody. Mezi mé projekty z poslední doby patří mimo jiné ostrava.cz, cistaova.cz, zdravaova.cz a mnohé další. Ve volných chvílích plavu, jezdím na kole, chodím na wellness, rád vařím