Recept: Kuře na zelí s bramborem

Dnes je na řadě konečně maso. I když jen kuřecí. Kuře na zelí je recept tak jednoduchý, že jednodušší už to být nemůže. Přitom se jedná o recept, který bych s klidem naservíroval návštěvě, třeba přítelkyni, před kterou bych se chtěl předvést a neuměl vařit. Zároveň si něco řekneme o dřevěných prkýnkách, abyste se jednoho krásného dne nedopracovali třeba k salmonele. Pojďme na to.

V kuchyni byste měli mít minimálně 2 krájecí prkénka. Jedno na zeleninu a ovoce a druhé na syrové maso. Syrové maso může obsahovat zárodky bakterií, které rády způsobují střevní problémy. Jmenujme salmonelu, listeriózu, nebo kampylobaktera. Nejhorším nosičem je právě kuřecí maso.

Při jakékoli práci s masem striktně oddělte práci na surovém mase a na zelenině, ovoci, či jiné potravině, která neprochází tepelnou úpravou. Tj. nepoužívejte stejné nože, stejná prkénka na všechno.

Dnešní jídlo se asi nevyplatí připravovat pro jednoho, proto množství je uvedeno pro dvě osoby nebo jednu osobu a dva obědy. Samozřejmě velcí jedlíci jeden a jedna. 🙂

Potřebujeme

  • zapékací mísu nebo pekáč
  • prkýnko na krájení zeleniny
  • prkýnko na kuřecí maso
  • kuchyňský nůž
  • vařečku
  • škrabku
  • cedník
  • kousek alobalu

Suroviny

  • 2 kuřecí stehna
  • 500kg kysaného zelí
  • střední cibule
  • sádlo
  • voda
  • pálivou papriku
  • majoránku
  • sůl, pepř
  • brambory (případně můžete vyměnit za houskový knedlík)

Postup

Nepředpokládám, že někdo koupí celé kuře, jsme teprve v začátcích, ale výhodnější by bylo právě koupit celé, protože porcované kuře vždy vyjde dráž. Ale o tom jindy.

Pokud zvolíte k jídlu brambory, ty na začátku oškrabte a dejte vařit se solí. Soli dejte přiměřeně. Nemám to slovo rád, ale bohužel je to tak. Většinou to je cca půl lžíce na 2 porce brambor.

Dále pokračujte troubou – tu rozpalte na 200°C . Zapékací mísu vymažte kouskem sádla. Zelí buď šoupněte i se šťávou do pekáče a rovnoměrně rozprostřete, nebo jej nejprve sceďte a následně vložte do mísy.

Já osobně volím druhou variantu, protože zelí je obrovským zdrojem vitamínů a vařením, nebo pečením se jeho množství snižuje. Proto šťávu vypiju a v míse ji nahradím vodou. Takže ať tak, či tak, zelí nesmí zůstat suché.

Cibuli nakrájíte na plátky a rovnoměrně ji poklaďte na zelí. Nahoru již pak přijde jen kuřecí stehna, která okořeníte – špetka soli, pepř, majoránku, papriku. Pokud nemáte rádi ostré, klidně ji nahraďte sladkou. Majoránku promněte v dlani (uvolní se lépe vůně) a posypte. Já volím na každé stehno po špetce majoránky a papriky.

Mísu dejte do trouby na cca 3/4 hodiny a pozvolna pečte. Zhruba v polovině stehna otočte. Brambory při pečení hlídejte, aby se nerozvařily.

To je vše, stačí vhodně naservírovat. Nic složitého že ne?

Autor: Radomír Panna
V tuto chvíli samostatný muž starající se o dva kluky a psa. Jinak také programátor vyvíjející web stránky pro město Ostravu a jeho obvody. Mezi mé projekty z poslední doby patří mimo jiné ostrava.cz, cistaova.cz, zdravaova.cz a mnohé další. Ve volných chvílích plavu, jezdím na kole, chodím na wellness, rád vařím