Italská piadina

Itálii mám moc rád – lidi, jídlo, prostředí, kultura. Dnes bude řeč o jídle a to konkrétně o italské piadině, kterou můžete okusit v oblasti Romagna. Jedná se o neuvěřitelně jednoduchou pšeničkou placku, kterou můžete naplnit čímkoli a večeře, snídaně, nebo lehký oběd je na stole. Přesvěčte se…

Italská kuchyně je lehká a jednoduchá. O tom se přesvědčíte pokud vyzkoušíte pšeničkou placku, kterou italové nazývají piadina –  v romaňolském nářečí pida, pieda nebo také piè. Podává se slaná, plněná sýry, salámy, tvarohem a zeleninou nebo také sladká s marmeládou, medem, nutelou nebo čokoládou, vše podle chuti. V Rimini, kde jsme letos byli na dovolené, se setkáte hlavně s variantou slanou – prosciutto (pršut) a rukola, nebo sladkou – plněná nutelou. Verzi s nutelou jsem nevyzkoušel, ani děti po ni nijak netoužili, ale věřím, že může být dobrá. Pokud vyzkoušíte sladkou nebo jakoukoli jinou náplň, dejte prosím info do komentářů.

Receptů na placku je více. Úplně ten nejjednodušší je hladká mouka, sádlo, jedlá soda. Tyhle suroviny, věřím, že najdete vždy doma. Pokud chcete mít těsto vláčnější, zkuste najít i kostku droždí.

Suroviny pro 2 osoby (pro 4 násobte dvěma)

 

Placka:

  • 250 g hladké mouky
  • 75 g vepřového sádla
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl kostky droždí
  • 125 ml vody
  • špetka soli

Update 1.8.2019: Vyzkoušeny obě varianty a rozhodně preferujte variantu s droždím. Bez droždí je placka taková tuhší. Chuťově je to však stejné.

Náplň

  • prosciutto (klidně použijte naši kvalitní šunku)
  • rajčata
  • mozzarela

Postup

Do mísy rozmícháte droždí (pokud tedy budete dávat) s trochou vody. Přidáte zbytek vody, mouku, sádlo (není potřeba nějak rozpouštět, ale můžete), jedlou sodu. Pokud jste zvyklí hodně solit, osolte špetkou soli. Bez soli se ale opravdu obejdete. Vypracujte hladké těsto. Pokud se nechcete umatlat, použijte na začátku vařečku. Na správné promísení na závěr ale budete muset použít kuchyňský robot, nebo vzít těsto, jak se říká do teplejch, a pomoc si rukama.

Těsto rozdělte na dva bochánky a nechte alespoň 30 minut odpočívat.

Mezitím si připravte větší pánev, talíř (pozor – otočený talíř se musí vejít na dno pánve, viz dále), nůž, vidličku a váleček. Připravte si náplň, buď tu, kterou mám zde uvedenou nebo něco svého. Šunku nakrájejte na tenké plátky, rajčata s mozzarelou na hrubší. Náplň si dejte bokem tak, aby při dopékání placky byla rychle po ruce. Nyní to jde již ráz na ráz. Rozehřejte pánev. Mezitím jeden bochánek rozválejte na tenkou placku. Čím tenčí, tím lepší. Těsto díky sádlu není potřeba nijak podsypávat, rozválejte na kuchyňské desce nebo větším prknu, válu.

Talíř dnem vzhůru položte doprostřed těsta a nožem podle talíře vykrojte kolo. Vidličkou lehce těsto propíchejte. Jde o to, aby se při pečení nedělaly bubliny. Viz obrázek. Placku nechte upéct na pánvi. Nepřidávejte žádný olej, sádlo, nic. Z obou stran placku opékejte cca 1-2 minuty. Placka lehce zhnědne (zčernalou vyhoďte a zkuste to znova). Těsně před dopečením druhé strany položte na půlku placky šunku, rajčata a mozzarelu a placku překlopte. Nechejte ještě chviličku péct, aby se sýr rozpustil. Pokud se vše povedlo pusťte se do další placky. Z 250 g mouky byste měli vyrobit cca 3 placky, záleží jak velký máte talíř a pánev.

Poznámka: Pokud se vám to zdá suché, lze si pomoc olivovým olejem, nebo majonézou.

Poznámka 2: pokud si na jednoduchou placku netroufáte, zkuste mrknout do většího supermarketu typu Globus, možná Tesco (Kaufland bych vynechal) nebo do Makra.

Autor: Radomír Panna
V tuto chvíli samostatný muž starající se o dva kluky a psa. Jinak také programátor vyvíjející web stránky pro město Ostravu a jeho obvody. Mezi mé projekty z poslední doby patří mimo jiné ostrava.cz, cistaova.cz, zdravaova.cz a mnohé další. Ve volných chvílích plavu, jezdím na kole, chodím na wellness, rád vařím