Hanácký salát

Miluju saláty na jakýkoliv způsob. Jsou rychlé, jednoduché a ten stereotyp s běžnou stravou – chleba, rohlík a na něj naplácnuté máslo, šunku, sýr nebo paštiku – nějak rozbijete. Hanácký salát patří mezi nejlevnější v obchodech, ale i tak, když si ho uděláte doma, můžete bez problému ušetřit. Navíc víte, co v něm máte.

Potřeby

  • kuchyňský nůž
  • cedník
  • dřevěné prkno
  • miska

Suroviny:

  • sterilované červené zelí
  • střední cibule
  • bílý jogurt – malý kelímek
  • majonéza
  • sůl, pepř

Postup:

Zelí zcedíme. Pozor zelí docela barví, pokud někde nacákáte, raději to hned utřete, zaschnuté to jde umýt hůř. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Mrkněte na video (ne nejsem to já)

Všimněte si hlavně prstů. Nikdy nekrájejte cibuli, zelí, papriku, či cokoli jiného tak, že špičky prstů vyčnívají směrem k ostří. Prsty v posledním kloubu mírně ohněte a nůž o klouby opřete. Viz následující obrázek. Pokud tohle dodržíte, 100% do pokrmu nepokrájíte nehty a prsty.

Cibuli nasypte do mísy, přidejte zelí. Někdy má zelí dost velké kusy, vyplatí se jej nakrájet taky. Pokud jste nikdy cibuli nekrájeli, je to váš první recept, cibuli dejte bokem a začněte zelím, to zkuste podle rad výše nakrát. Na něm si krájení nacvičíte bezvadně. Zelí dejte všechno na prkno, uložte do takového špalíku (viz obrázek v galerii) a následně můžete trénovat krájení.

Zbývá přidat jogurt, na ochucení 2-3 lžíce majonézy. Lehce dochutit solí a pepřem. Stačí špetka.

TIP: špetka = přesně tolik koření, kolik se vejde mezi tři prsty

Zamíchat a hotovo. Pokud necháte odležet, chutě se lépe spojí a líp chutná, ale není potřeba. Já konzumuji okamžitě.

Autor: Radomír Panna
V tuto chvíli samostatný muž starající se o dva kluky a psa. Jinak také programátor vyvíjející web stránky pro město Ostravu a jeho obvody. Mezi mé projekty z poslední doby patří mimo jiné ostrava.cz, cistaova.cz, zdravaova.cz a mnohé další. Ve volných chvílích plavu, jezdím na kole, chodím na wellness, rád vařím