Co nepatří do mrazáku?

Před nedávnem jsem psal článek, co nepatří do lednice. Dnes tu máme pokračování v podobě co nepatří do mrazáku. Pojďme se na to podívat. 

Zmrazování je způsobem jak uchovat čerstvost potravin po delší dobu. Tuto techniku s úspěchem využíváme i při uchovávání přebytků jídla. Nejčastěji v mrazáku najdeme maso, zeleninu, hranolky, zmrzlinu, ale dají se zmrazit i další věci. My se však podíváme, co do mrazničky dávat nebudeme.

Zelenina s vysokým obsahem vody

Ne všechna zelenina se hodí k mražení. Pokud obsahuje více vody, pak ji určitě do mražáku nedávejte. Takovou zeleninu sice zamrazíte, ale po rozmražení se z ní stane rozblemcaná kaše. Do mrazáku tak nedávejte okurky, papriky, rajčata, brambory, ředkvičky, cibuli nebo listový salát.

Co se ale málo ví, takovou cuketu, která je příbuzná ukurce, kupodivu zamrazit můžete. Stačí ji oloupat, zbavit jádra a nastrouhat na hrubém struhadle. Toto pak vcelku dobře lze zamrazit a v zimě použít.

Mléčné výrobky

Mléko, jogurt, většinu sýrů také vynechejte z procesu mražení. Při rozmražení dojde k oddělení tekutiny a výsledek pak nestojí za to. Existují však sýry, které zmrazit můžete. Jedná se o sýry parmazánového nebo goudového typu. Já takto po návratu z Itálie zamrazil špalek parmezánu.

Ovoce s velkým obsahem vody

V dnešní době, kdy i v zimě v supermarketu koupíte letní ovoce, se ovoce moc nezamražuje, nekupujeme jej tzv. na mrazák. Výjimku však tvoří ovoce, které si sami vypěstujeme nebo dostaneme. Proto je i tady zmíněno. Do mrazáku určitě nedávejte jablka, melouny, nebo třeba citrusy.

Vejce

Vejce se k mražení nehodí vůbec. Po rozmrazení změní strukturu a jsou nepoživatelné. Pokud máte slepice a ty se zrovna zbláznili a snášejí, že jim to trhá prdel, pak jsou jiné metody, jak vejce uchovat – naložení do vápna, do vodního skla, do konzervačních prostředků.

Omáčky

Pokud vám zbylo větší množství omáčky z nedělního oběda (svíčková, rajská), bude nejspíš něco špatně. I když to zamrazíte, tak to nejspíš v mrazáku taky hodně dlouho zůstane. Co tím chcí říct? Vařenou omáčku zamrazit můžete, ale proč? Pokud je dobrá, sníte te ji, i kdyby jste ji dali do lednice a dojedli později. Pokud bude hnusná …

Co se týče jiných omáček – majonéza, hořčice, kečup, dipy, atd. ty rozhodně do mrazáku nedávejte, protože po rozmrazení změní svou strukturu a pak je můžete tam maximálně za stálého míchání nalít do …. 🙂

Každopádně české mrazáky nejsou tak velké, abyste tam strkali každou blbost. Takže dnešní článek berte spíše jako zpestření.

Do mrazáku tedy nepatří:

  • okurka
  • paprika
  • rajče
  • brambora
  • ředkvička
  • cibule
  • listový salát
  • jablko
  • meloun
  • citrusy (pomeranče, mandarinky, grepy, …)
  • mléko
  • vejce
  • jogurty
  • většina sýrů
  • majonéza
  • hořčice
  • kečup
  • dipy
Autor: Radek
V tuto chvíli samostatný muž starající se o dva kluky a psa. Jinak také programátor vyvíjející web stránky pro město Ostravu a jeho obvody. Mezi mé projekty z poslední doby patří mimo jiné ostrava.cz, cistaova.cz, zdravaova.cz a mnohé další. Ve volných chvílích plavu, jezdím na kole, chodím na wellness, rád vařím